Monday, 21 January 2013

Rutin harian (^_^)

Alhamdulillah ;-).
Mgkin ramai yg tertanya2 fana jual ni fana mkn ke x kan.Jawabnye,Ye syg2 semua,fana dh try dulu sebelum share dgn semua cust.N ramai yg kenal n yg dh prnh jupe Fana ni tahu yg Fana ni xpakai mekap,lbh suka simple2.Sebenarnya,fana lbh suka jaga dari dalaman.untuk kecantikan kulit n kesihatan tubuh bdn,fana mmg dh lama amalkan supplemen,antaranya  vit B(shaklee).B untuk "beauty", membantu menaikkan seri muka, membantu untuk saraf yang baik dan untuk mood yang ceria.
Petang lpas mkn,fana mkn vit c fellina plak.Vitamin C ni penting untuk pengikatan kolagen tau.Semua pun dh tau kan,tubuh kita tidak boleh menghasilkan atau membina vitamin C.
Malam sblm tdo,fana mkn vit E(shaklee) & vco. Vit E sememangnya sangat bagus untuk kulit yang cantik, mengurangkan inflamasi, mengurangkan bengkak, menyembuhkan luka dan juga baik untuk sistem saraf.Vco plak sgt2 bnyk kebaikannya kan,n bnyk kegunaannya,kdg2 mlm pun Fana ambk vco tu sapu kat muka,best tau,bgn pg lembutnye rasa.hehe,perasan la plak.hehe.Ni la rutin fana setiap hari tau.
& nk tau, skrg fana gunakn Fellina Inchloss sebagai losyen  harian,smpikn klw xsapu,fana rasa xlengkap,mcm ade xcukup je kan.hehe.fana pun gunakan utk sapu kat muka tau.
SdII fana mmg minum tp sempat satu tin je la,n fana mmg turun 2kg,tp fana dh stop sbb family xbg slimmmm sgt dh,kurus sgt dh diorg ckp,xcantik nnt.Tp alhamdulillah skrg maintain je berat bdn fana ni.Jd mmg salah la,klw org ckp yg SDII ni klw kita stop n xmkn bterusan akn bt bdn kita naik blk,absolutely wrong ok!Bg fana,SDII ni mmg program penurunan berat bdn yg bagus,malahan secara xlansung mbantu kita m'perbaiki rutin makan n kesihatan kita.Bg fana sesiapa yg mnm SDII ni mmg akan kurus dgn SIHAT.Xde2 la klw bhenti mnm SDII ni gemuk blk,fana jamin tau,KURUS dgn SIHAT k.
So kesimpulannya,cewwwaahhhhhhhh,hehe,skrg yang fana maintain just vco + full set vit + sapu inhcloss ;)
***Oo,ya.Felinna beauty (produk inchloss & vit C)  pun dh lantik Yatt Hamzah sebagai duta felinna tau.Alhamdulillah,bangga kan dengan produk tempatan yang semakin hari semakin maju kehadapan.
Ade pape,korg just PM,sms,whatsapp fana la ye;-)

Tuesday, 15 January 2013

Bibir aset istimewa wanita.Inginkan bibir menawan???

Selain daripada raut wajah yang cantik berseri, bibir juga perlu dijaga sama seperti wajah.Pastinya ramai yg inginkan bibir yg lembut dan bebas dari sebarang kulit mengelupas dan kering... betul tak ???Luangkan sedikit masa dengan memanjakan bibir anda agar sentiasa tampil  cantik dan segar.
Jom kita sama2 kongsi tips ni :

  •  BANGUN PAGI
 'Berus' bibir anda setiap pagi dengan berus gigi bayi yang lembut dan kemudian sapukan bibir anda dengan pelembap bibir. Malah sebelum memakai lipstik, anda boleh mengambil kain bersih yang lembap dan dengan lembut gosokkan pada bibir untuk 60 saat.      

  •            Jaga kebersihan gigi dan mulut.
Bakteria yang menempel pada gigi mampu merebak pada bibir melalui air liur. Jika bibir anda terluka, bakteria tersebut boleh meninggalkan kesan ringan pada bibir. Jadi pastikan anda menggosok gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari dan sebelum tidur semestinya WAJIB menggosok gigi!!!

  • .         Hindari kebiasaan menjilat bibir.
Tabiat menjilat bibir (sebab bibir kering atau merekah) sebenarnya tidak elok dipraktikkan! Ini sbb air liur sebenarnya mengandungi enzim pencernaan yang berisiko untuk merosakan lapisan bibir dan ia akan membuatkan bahagian yang dijilat tadi bertambah kering.

  •         Minum air putih secukupnya.
Air putih di sini bukan bermaksud susu ok.hehe.Minumlah  air masak sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.Kerana minum air yang cukup mampu mengelakkan bibir anda menjadi kering dan merekah.
  • Bersihkan bibir sebelum tidur.
Sama seperti kulit muka, bibir juga harus dibersihkan terlebih dahulu sebelum tidur. Waktu tidur inilah kulit bibir anda akan berehat dan mendapat rawatan agar keesokannya akan kembali segar.

  •   .       Sapukan pelembab bibir tanpa warna.
Bila tidur, bibir tidak banyak bergerak dan bersentuhan terutamanya dengan makanan. Oleh itu, sebelum tidur anda harus menyapu pelembab tanpa warna dan perisa di bibir anda kerana pelembab akan lebih mudah meresap secara optimun.
Saya mengesyorkan anda menyapu VASELINE kosong di bibir anda sebelum tidur. InsyaALLAH,bangun setiap pagi keesokannya dengan bibir yang lebih lembut, cantik dan tidak kering. Saya mengamalkannya setiap malam ye!Jadi,JOMlah CUBA!

P/S:PASTIKAN sentiasa sediakan pelembab bibir supaya bila kering, anda boleh gunakan pelembab bibir dan bukannya menjilat bibir.hehe.

Tips yang sangat bermanfaat kan,kwn2?

SELAMAT MENCUBA !






Sunday, 6 January 2013

10 TIPS KEMPISKAN PERUT

  1. 'Pentingkan kualiti daripada kuantiti' Tidak perlu melakukan beratus-ratus sit ups setiap hari!Jgn paksa diri anda.Mulakan secara berperingkat. 1 ataupun 2 sesi seminggu dengan latihan yg berkualiti adalah lebih baik.Don’t overtrain.
  2. Untuk merangsangkan otot abs anda setiap sesi, pelbagaikan latihan abs ,gunakan latihan yang berbeza untuk latih abs daripada sudut yang berbeza. Bahagian abs termasuk, upper, mid, lower dan obliques.
  3. Fokus kepada contraction otot abs semasa latihan! Make sure its your abs that is doing the work dan bukan bahagian otot yang lain (back, leher dll).
  4. Fokus kepada pernafasan. Hembus nafas ketika “exertion” (ataupun ketika melakukan “crunch”). Ini akan membolehkan anda contract otot abs dengan sebaik mungkin.
  5.  Untuk sessi workout abs, lakukan 2-3 latihan yang berbeza. Sebagai panduan, stick to 3 set bagi setiap exercise dan 15-20 ulangan (reps) bagi setiap set!
  6.  Latihan abs yang terbaik tidak akan menolong anda untuk kempiskan perut selagi adanya lapisan lemak antara otot dan kulit!
  7. Penjagaan makanan adalah mustahak untuk memiliki bahagian perut yang cantik! Elakkan makanan berminyak, garam. Minum banyak air dan pastikan anda mengamalkan diet yang seimbang. 
  8. Look after your calories. Seperti mana yang saya katakan dulu, anda harus create calorie deficit untuk membakar lemak berlebihan!
  9. Latihan cardio ataupun bersukan adalah cara yang sesuai untuk membakar calorie berlebihan! It also makes dieting easier as kita tidak perlu jaga pemakanan dengan terlalu rapat!
  10. Jika anda telahpun kurangkan lemak badan tetapi tidak lagi nampak abs yang cantik, kurangkan pengambilan sodium (yang takung air badan) dan make sure semasa latihan, abs are fatigued. Tingkatkan ulangan ataupun beban jika perlu! 

Jom F'na share tentang senaman ringkas untuk kempiskan perut.Memang berkesan jika disiplin.F'na dah cuba.Credit to Rapi.Banyak tips kesihatan dari majalah ni.



Selamat mencuba dan selamat mengempiskan perut anda !


Tuesday, 1 January 2013

01-01-2013

ALHAMDULILLAH...Thank U Allah 4 Everything, Im Nothing Without U...
looking forward to a new beginning...

بسم الله الرحمن الرحيم
رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا
وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً
إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ
آمين يا رب العالمين
"Our Lord!
Let not our hearts deviate (from the truth) after You have guided us, and grant us mercy from You. Truly,
You are the Bestower."
Ameen ya-Rabbal Alameen

 

Thursday, 27 December 2012

PURE MARINE COLLAGEN (PMC)

Alami kehebatan 100% KOLAGEN ASLI


Ini kolagen mentah taw.. 100% asli dan belum diproses.. memang tiada campuran bahan2 lain.
Ia bukan dalam bentuk serbuk, ni tumbuhan marin yang telah dikeringkan kaya dengan kolagentiada bahan kimia langsung..
Tiada kesan sampingan yang buruk melainkan kulit makin licin, cerah, tegang dan cantik.
KOLAGEN RUMPAI LAUT.gunakan tanpa was2.sesiapa yg tonton rancangan NONA pada 20 May 2012 pasti tahu rahsianya.(KENAPA BAYAR LEBIH SEDANGKAN ANDA MAMPU MEMILIKI YANG TERBAIK DENGAN HARGA YANG TERBAIK=)

COLLAGEN :- 10x ganda tinggi dari sirip yu (satu mangkuk kecil rm300)- khasiat same dengan sarang burung layang-layang (rm400 hingga ribuan)- 24% kolagen ni bersamaan 2 keping sarang burung layang-layang,ia tahan 3-4 minggu,stok leh simpan smpai 3 bulan pun blh sebab da dikeringkan..
 


* Nilai2 nutrisi kolagen ni 10x ganda lebih tinggi dari sirip ikan yu (satu mangkuk kecil RM 300)
* Khasiatnya sama dengan sarang burung layang2 (RM 400 hingga ribuan ringgit)
* 24% kolagen ni bersamaan 2 keping sarang burung layang2

* Kalsium 37 yang lebih tinggi daripada hati ikan

* PH bernilai 7.6

Jika diamalkan seharian kulit akan nampak semakin cerah/putih, dalam masa seminggu akan nampak kesannya especially pori2 muka akan rapat dan nampak licin.. jadikan ia sebagai masker pun boleh taw..


Yang paling best, sesuai untuk preggy women utk dapatkan kulit baby yang putih dan kulit cantik
testimoni

BERAT PER PACK : 100GRAM UTK 2-3 MINGGU PENGAMBILAN

- COLLAGEN NI TAHAN LAMA SBB IA NYA ANTI BACTERIA

-SIAPA YG BOLEH MAKAN COLLAGEN NI ?

* IBU MENGANDUNG - KULIT BABY JADI CANTIK (untuk kandungan 4 bulan keatas shj)
* IBU RASA BERTENAGA N TAK MUDAH LETIH
* IBU MENYUSU - BLH MKAN XDA MSLH...COLLAGEN NI TINGGI MINERAL,HAMPIR MENYAMAI SUSU IBU
* KANAK-KANAK YANG BERUMUR 2 TAHUN KE ATAS
* WANITA SELEPAS BERSALIN TIDAK DIGALAKKAN MAKAN RUMPAI LAUT HINGGA SELEPAS 2 BULAN BERSALIN,ANDA BOLEH CONSUME SEMULA..


TANPA BAHAN PENGAWET 100% DARI BAHAN SEMULAJADI KHASIAT PURE MARINE  

Cara Penggunaan : 
1. Basuh kolagen mentah, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali
2. Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman
3. Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan
4. Campur dengan 3.00 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus
5. Selepas mendidih biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais (stok untuk 5-6 minggu) – simpan segumpal kolagen mentah yang telah direbus tadi (seperti agar2) dalam bekas bertutup ke dalam peti ais untuk dijadikan masker

Cara Pengambilan :
1. Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur)
2. Ambil kolagen dari peti ais (akan jadi seperti jelly), ambil 3 sudu besar dan masukkan ke dalam gelas - boleh juga dicampurkan dengan sunquick/air buah.
* NAK MAKAN MCM TU JE PON BOLEH TAPI RASA LAUT SIKIT
 
3. Sebelum minum tu baca Bismillah & Selawat =)

Cara Membuat Masker :
1. Cuci muka 2-3 kali supaya pori2 di muka terbuka luas
2. Sapu rata gumpalan kolagen tadi di muka (sangat bagus dibuat setiap hari)
3. Biarkan lebih kurang 15 minit atau boleh juga dibiarkan semalaman sebelum dicuci

PERHATIAN :
* Jika boleh elakkan minum kopi, nescafe; minuman yang tinggi kandungan kafein sebab semua tu boleh menyerap dan buang vitamin C, kolagen dan gluthathione (agen pencerah) dalam badan kita..

* Ambil bersama vitamin C untuk kesan yang maksimum & lebih cepat! banyakkan minum air kosong..


Kebaikan Kolagen Asli
  • Melaraskan BERAT BADAN dan HORMON, peningkatan PAYUDARA
  • Anti-bakteria, membuang TOKSIN
  • Menghilangkan SEMBELIT
  • Mengurangkan tekanan darah tinggi dan hypotension
  • MENCANTIKKAN KULIT, MELICIN dan MENEGANGKAN kulit serta PAYUDARA (anti penuaan)
  • Memulihara sel-sel kulit mati (JERAWAT)
  • Menormalkan fungsi kelenjar tiroid
  • Memperbaiki masalah KULIT dan RAMBUT, mengurangkan KEDUTAN, TEMPAT HITAM, SELULIT DAN JERAWAT
  • Membantu meningkatkan METABOLISME
  • Meningkatkan fungsi stomatch
  • Membantu menghapuskan nefritis, Artritis, basal
  • Menguatkan saluran darah, meningkatkan penyakit sendi, kecacatan kolagen, darah badan dan purpura haemorrhagica
  • Meningkatkan PEREDARAN DARAH, dingin dan mencegah sakit bahu
  • Berkesan bagi orang-orang yang telah sarcoma atau TUMOR
  • SLIM UP abdomen dan PUNGGUNG anda, melembutkan kulit dan mengurangkan sakit pinggang
  • Mencegah ANEMIA
  • Mengisi rawan antara sendi, menguatkan tulang, sinews dan ligamen serta lebih rendah sakit belakang dan sebagainya
TANPA BAHAN PENGAWET 100% DARI BAHAN SEMULAJADI KHASIAT PURE MARINE  


Tuesday, 11 December 2012

SABUN SUSU BERAS MUTIARA 3IN1 (SUPER WHITENING SOAP)




For any enquiry..
Email : nurfaraza_farhanz@yahoo.com
Tel : 0129577373 (farhana)



RM 6/pcs
RM15/3pcs

1 dozen RM33 FREE POS

Sabun susu beras mutiara 3 in 1 Thailand, Super Whitening Soap atau sabun pemutih ini mempunyai fungsi untuk mencerahkan dan memutihkan kulit wajah/ badan lebih dari sabun susu beras biasa.

100% ORI dari susu beras dengan aroma wangi susu yang harum, lembut dan dengan busa yang sangat halus dan dapat menjadikan kulit lebih putih cerah, cantik dan bersih.

Sabun Beras Mutiara 3 in 1 ini berbeza dengan sabun beras Thailand biasa, karana sabun ini memiliki ukuran yang lebih besar dan lebih berat, dan ianya dapat memutihkan kulit lebih cepat dan lebih maksimum.

Sabun beras susu 3 in 1 merupakan pengembangan formula dari sabun beras biasa dengan tambahan madu dan mutiara, khasiat 2 kali ganda whitening, 2 kali ganda melembabkan, sehingga hasil tampak lebih cepat.

Susu, madu dan mutiara merupakan perpaduan yang sangat bagus untuk kecantikan dan kesehatan kulit.

 
Ia mengandungi 100% dari bahan semulajadi dan di rumus khas dari susu beras yang asli.
• Khasiat susu dan beras membuatkan kulit muka anda lebih cerah, lembut dan tegang
• Menanggalkan semua kotoran, minyak, dan sel kulit mati
• Berkesan menanggalkan -sel kulit mati, parut-parut jerwat, jeragat & kulit berminyak.
• Menanggalkan kesan solekan dengan efektif

Jika digunakan sebagai sabun mandi pula, ia membantu:
• Menanggalkan bintik hitam atau kesan hitam di ketiak, siku dan peha anda.
• Sesuai utk semua jenis kulit termasuk kulit bermasalah
• Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
• Badan anda tidak akan melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
• Boleh menghilangkan bau badan
* Menaikan Aura Seri Wajah secara semula jadi
* Menjadi kulit lebih cerah, halus dan tegang tanpa penglupasan




Kelebihan sabun beras susu :

-Produk kecantikan dari bahan yang 100% semulajadi.
-tiada mengandung bahan kimia.
-produk ORIGINAL dari thailand.
-membersihkan dan mencerahkan kulit.
-menghilangkan bintik-bintik hitam.
-menghaluskan kulit.
-membuat kulit lembab dan berseri2.
-berfungsi untuk menjadikan kulit lebih halus, bebas kotoran, dan lebih kenyal.
-menghilangkan bekas jerawat dan juga pertumbuhan jerawat.
-Berfungsi menanggalkan bekas make up pada wajah.
-Berfungsi mencerahkan ketiak hitam, celah-celah paha dan lutut, serta siku hitam.
-Sangat selesa untuk semua jenis kulit termasuk kulit kering dan kulit sensitif.
-Dapat digunakan untuk kulit wajah dan tubuh.
-turut dapat menghilangkan BB alias dan juga menghilangkan Bau Badan yang tidak disenangi.

Formula : Rice milk soap for all skin type
Active Ingredients : Rice Milk Extract, Vitamin B3, Vitamin E, Olive oil, Palm Oil , Natural Glycerin

HALAL -
Sesuai dipakai oleh semua lapisan golongan
Sesuai untuk :
1. Kulit Normal
2. Kulit Kering
3. Kulit Berminyak
4. Kulit Berjerawat
5. Kulit Kombinasi
6. Kulit Sensitif

KKM : NOT111203263K
SABUN SUSU BERAS TELAH MENDAPAT KELULUSAN KEMENTERIAN KESIHATAN M'SIA

Arahan:

Untuk digunakan dimuka dan dibadan sebagai pembersih harian, urut lembut untuk 2 – 3 minit dan bilas. Vitamin dan mineral dalam susu beras akan memelihara kulit dan menyihatkan kulit anda, menjadikan ia sentiasa lembap selepas setiap kali penggunaan.